Ikea, melodifestivalen, läger och morsdag

2010-05-30 @ 22:26:40

Veckan och helgen har gått i ett rasande tempo, jag tror att vi ibland har suttit på tåget, släpat bakom tåget och ibland sprungit framför loket och nu är det nog bäst att vi tar en lite lugnare vecka den här veckan för att komma i fas med livet igen.

Förra veckan gjorde vi ett besök i Sundsvall. Linken skulle uträtta några ärenden där och då passade hela familjen på att gå på bl.a. Ikea, Birsta och Biltema. Agnes lekte i "Småland" som barnpassningen kallas och hon stortrivdes där. Det var en riktigt rolig utflyktsdag.

Melodifestivalen som jag skrev om i mitt senaste blogginlägg blev ju inte någon större höjdare för någondera av våra länder, bättre lycka nästa år!

Läger har det varit för hela slanten den här helgen. Vi har haft ungdomsläger ute på församlingens lägergård och Linken och jag har varit med som ledare på lägret . Det var ett riktigt roligt läger med ca 40 deltagare men vädret hade gärna fått vara lite varmare.

Idag är det då morsdag här i Sverige. Jag har blivit firad med paket, pizza och dajmtårta - en riktigt bra morsdag med andra ord. Jag passade på att klä Elsa i en passande tröja för dagen - hon är lite "pappig" just nu :)

Sköt om er mödrar och alla andra! Vi hörs  mer en annan dag för nu blir det läggdags för trötter.

Elsas tröja för dagen.



Några lägerbilder på Elsa, Agnes,
Linken då vi gör i ordning volleybollplanen,
Agnes och kusin Fredrik
samt badstranden.

Good Evening Oslo!

2010-05-25 @ 23:30:39

Eurovision Song Contest har ikväll landat i Oslo. En semifinal som enligt reportrarna var ett ganska så svagt startfält gick av stapeln ikväll och däribland Finlands bidrag. Jag kan väl inte påstå att den finska humppan tilltalade mig speciellt mycket men naturligtvis klappar hjärtat för hemlandets tävlande och tråkigt nog åkte de ur redan i semifinalen. Vi får istället hålla tummarna för att det går bättre för Anna Bergendahl på torsdag då hon tävlar i sin semifinal. Från kvällens semifinal gick också vidare i mitt tycke några bidrag som stålande lite mer än de andra t.ex. pojken med gitarren från Belgien och det lilla jag hört av Englands bidrag så lät det också rätt bra. Några bidrag att hålla ögonen på är alltid roligt att ha. Intresant också att Robert Wells tävlade med Vitryssland och deras fjärilar. Vi säger bara "Share the moment" och så får vi återkomma efter torsdagen! Heja Sara i Molde och ring nu lite extra på torsdag!

Nu laddar vi för en tripp till Sundsvall imorgon. Vi hörs! 

Eurovision Song Contest 2010 Semi-Final (1)Eurovision Song Contest 2010 Semi-Final (2)
Bilderna hämtade från http://www.eurovision.tv/page/home

"Tjuvar slänger skräp i naturen"

2010-05-19 @ 23:36:16

"Tjuvar slänger skräp i naturen" - så lyder rubriken på en tidningsartikel i dagens tidning. I all morgonfart och fläng bläddrar jag snabbt igenom dagens tidning samtidigt som vällingen värms och jag proppar i mig några mackor. Blicken fastnar vid en av de stora bilderna i artikeln och jo visst, mycket riktigt så är det vår guldtös Agnes som är på bilden i tidningen. De har haft skräpplockardag på förskolan eftersom det är "håll Sverige rent"-vecka den här veckan. Stolt visar Agnes upp något skräp som hon hittat och i artikeln kan man läsa om hur de lär sig sortera skräp och vara rädda om naturen. Något barn säger till skribenten att plast inte är bra för naturen och att djuren inte trivs bland skräp. Kastar man glas i naturen så kan djuren göra sig illa, fortsätter ett av barnen. De är så söta och duktiga de små barnen, som små professorer förklarar de för oss vuxna hur saker och ting egentligen ska vara. Mycket mallig och stolt rusar jag glatt vidare mot dagens upptåg, väcka barnen, äta, klä på sig och så iväg till förskolan och jobbet.

Dagen fortsatte sen med det strålande väder som vi haft några dagar nu. Idag tog vi fram alla utemöbler till altanen, vi åt middag på altanen och sen blev det en hel del pysseljobb ute. Dessa dagar vill man verkligen ta vara på - skönt med värme efter en snörik vinter. 

Agnes på bilden längst uppe till höger.

Sommar med besked

2010-05-16 @ 22:18:34

Vår, sommar, ryssvärme?! Ja man kan kalla det vad man vill, men den här helgen har vi och många med oss fått uppleva en försmak av sommaren. Ofantligt varmt och skönt har det varit och med tanke på att vi hade snö här för bara någon vecka sen så blir man lite skeptisk och tar bara av sig lite åt gången, för förkylningen vill man ju inte ha tillbaka. Skönt är det med värme och växtligheten har verkligen vaknat till liv. Åska, regn och mycket sol, ja ett minst sagt omväxlande sommarväder har helgen bjudit på och vi kan väl få hoppas att det varma vädret håller i sig hela våren och inte minst hela sommaren.

Hela familjen har varit ute i stort sett hela helgen, det syns på insidan för ingenting har blivit städat här inne som det först var tänkt. Städa får man göra när det blir sämre väder. I helgen har vi också besökt en stor mässa här i stan där vi bl.a. fick se Tobbe Trollkarl trolla, det tyckte Agnes var riktigt kul. Vi har grillat, haft besök, vilat, röjt undan ved i carporten, tvättat altanen, ja kort sagt pysslat med lite ett av varje. Den ovanligt långa helgen som började med Kristi himmelsfärd var väl behövlig och sammanfattningsvis riktigt skön för hela familjen- nu är det nya tag mot en ny arbetsvecka. Sköt om er alla och njut i fulla mått av det härliga vädret!


Elsa i sandlådan

Agnes tränar starter och löpning inför sommarens
löptävling som hon säger skig ska delta i.

Hästar i hagen

2010-05-09 @ 23:07:15

En liten bit från där vi bor finns ett stall och nästan alltid när man åker förbi så ser man hästar i hagen. Agnes och Elsa tycker alltid att det är lika roligt att se hästarna och idag passade vi på att svänga in vid stallet och herrgården för att titta lite närmare. Just då råkade de ha ridlektioner så vi fick se hur de tränade bl.a. hoppning. En vänlig man som jobbade i stallet visade oss runt lite och han tog ut en av hästarna ur boxen så vi fick klappa den lite. Elsa tyckte att det var lite läskigt. Det är ståtliga djur och Agnes hade många funderingar kring vad dom äter, hur de sover och varför de bajsar så mycket.



Konserten med Samuel Ljungblahd

2010-05-09 @ 22:57:00

Iklädd alltför korta kostymbyxor, frackskjorta och vita seglarskor - ja så upprädde the Snowfling staff band som de kallar sig tillsammans med Samuel Ljungbladh i lördags på kvällen. Det såg rätt häftigt ut att alla hade klätt sig likadant, rolit med en klädsel inspirerad av 80-talet.

Du kan pröva själv att studsa runt i närmare 2 timmar och sjunga samtidigt - ja var och en förstår att konditionen kan det inte vara något fel på.  Trots att de inte såg speciellt vältränade ut så måste konditionen ha varit på topp för Samuel Ljungbladh och hans två sångare som i nästan två timmar dansade och hoppade runt på scenen och sjöng med en otrolig intesivitet och inlevelse. Bandet och sångare var samspelta och det var en fröjd för öga och öra det man fick se och höra. Musiken är bra och hela konserten höjs av allt som händer på scenen, man rycks med på ett toppensätt, de lyckas verkligen engagera publiken i det de gör. Jag har tidigare på bloggen berättat om Samuel Ljungblahd och just nu är han alltså ute på turné runt om i Sverige. Jag hörde att han också kommer till Humlefestivalen i Finland i augusti. Väl värd att höra. Vi hade en toppenkväll!

Titta gärna in på: http://www.samuelljungblahd.com/   och    http://www.myspace.com/samuelljungblahd

Skön Morsdag

2010-05-09 @ 19:57:36

En riktigt skön morsdag vill vi önska alla mödrar i Finland och speciellt mamma, mormot och svärmor Anne-Maj. Hoppas att ni haft en bra dag! Ni vet väl om att ni är fantastiska!

Morsdagshälsningar från oss alla. (Här i Sverige firar vi morsdag lite senare i maj)



Sockergrisar

2010-05-02 @ 22:41:05

Valborg och första maj innebär ju för oss med rötterna i svenskfinland både mjöd, struvor och grisar eller munkar. För vår del blev det grisar på lördagen och såhär sockrig blir man i hela ansiktet då man slukat en hel gris. För alla er som inte vet vad en "gris" är så är det ett bakverk av munkdeg med socker på, 4 öron och sylt i mitten - mums!


Glömde säga hejdå till Humlan...

2010-05-02 @ 22:35:23

"Jag glömde säga hejdå till Humlan", utbrast Agnes i bilen på väg hem från dagens lilla utflykt till motormässan här i stan. Humlan hade delat ut glass till barnen och de fick också hoppa i hoppborg. Godis och ballonger toppade eventet och jag tror att Agnes och Elsa hade roligare på bilmässan än deras två föräldar. Oj, sa Elsa varje gång hon fick syn på Humlan och Agnes undrade var Humlan månne bor.

Agnes och Elsa med Humlan

Linkens nästa bil och på den andra bilden Mikaelas nästa bil.

Växthus

2010-05-02 @ 22:26:11

En dag när jag kom hem från jobbet så hade Linken gjort en överraskning till mig. Jag kunde inte i min vildaste fantasi gissa vad det var trots att vi hade pratat om det bara någon dag innan. Jag hade fått ett miniväxthus som jag önskat och där ska mina tomater nu få svettas i sommar. Ifjol fick tomaterna stå ute och visst går det också bra men tomaterna mognar då sent på hösten, nu hoppas jag på tomatskörd lite tidigare. Det är mest för att det är kul att odla i liten skala som jag vill ha ett miniväxthus.



Såhär fint växthus fick jag som överraskning.

Vi bara luras...

2010-05-02 @ 22:19:28

Igår var det 3G möte i vår kyrka. 3G kallas de ekumeniska ungdomsmötena här i stan och igår var det "Sport edition". Det var klättervägg inne i kyrkan och två Svenska-mästare  - en i enhjuling och den andra i innebandy, som pratade. Linken och jag är med så ofta vi har möjlighet, vi tycker att det är bra att skapa kontakt med ungdomarna och försöker få med så många som det går - vilket är lite av vår uppgift i ungdområdet som vi är med i.  Det var riktigt intressant och kvällen var rolig på många sätt och vis. Efteråt var det glasscafé med ett roligt band som trubadurer. De sjöng en blandad repertoar men den roligaste sången var kanske "luring sången" Här är texten:

Meteorologen är en luring , ja en riktig luring,
meteorologen är en luring, och det är vi allihop.
Han ritar upp en sol över platsen där du bor,
nästa dag når vattnet över dina skor.

Vi bara luras, lura, lura, luras
bara luras allihop och överallt

Herr domarn är en luring, ja en riktig luring,
herr domarn är en luring, och det är vi allihop.
Nu dömer han en kvinna för lösdriveri,
själv är han inte noga med vems säng han ligger i.

Vi bara luras...

Generalen är en luring, ja en riktig luring,
generalen är en luring, och det är vi allihop.
Han eldar dig med floskler när du drar i striden ut,
själv går han under jorden när det börjar osa krut.

Vi bara luras...

Farbror doktorn är en luring, ja en riktig luring,
farbror doktorn är en luring, och det är vi allihop.
Han skriver ut ett intyg att du är vid full vigör,
nästa dag kan hända du säckar ihop och dör.

Vi bara luras...

Politikern är en luring, ja en riktig luring,
politikern är en luring, och det är vi allihop.
Guld och gröna skogar ska det bli när han får makt,
när valet sen är över har han glömt vad han har sagt.

Vi bara luras...

Trubaduren är en luring, ja en riktig luring,
trubaduren är en luring, och det är vi allihop.
Texten och musiken har han skrivit själv, tror ni,
men det är en översättning och en stulen melodi.
Vi bara luras...


Sköna maj välkommen!

2010-05-02 @ 22:07:02

Nu är det vår tra-la-la-la... sköna maj välkommen....

Ja många är sångerna om våren som far genom huvudet just den här valborgshelgen men det finns en sång som klingat i mitt huvud i flera veckor nu. Jag brukar ha den sången på hjärnan såhär under våren men just i år tycker jag att det har funnits i min hjärna extra länge. Jag var tvungen att söka fram noterna till den för jag hakade upp mig på samma fras varje gång jag gnolade på den. Sången heter Vårflod och är skriven av Bengt Johansson. Sången får mig att minnas en av de många roliga gospel-körhelgena vi brukar ha om vårarna förr i tiden i Vasa. Många fina minnen därifrån. Såhär går några fraser ur sången:

VÅRFLOD

Som en vårflod över tjälad jord,
du kommer till mig utan ord,
ett plötsligt vindkast och jag ser
att du är mycket mer.

Du är ljuvlig, Du är underbar
och för alltid får jag stanna kvar
i den klippa som har öppnat sig
för alla och för mig.