Recept

2010-08-18 @ 22:10:51

I somras då vi var i Finland lovade jag att sätta upp några recept på bloggen. Nu är det inte säkert att jag minns vilka recept det var, men åtminstone två av recepten minns jag. Det ena är ett recept på en god fisksås som vi faktiskt avnjutit här hemma idag. Det är en lokal delikatess eftersom den heter Trysundasås, Trysunda är en liten ö här utanför.

Här kommer receptet:

Trysundasås

3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 dl dill (hackad)
1 dl gräslök (hackad)
1 fiskbuljong
citronpeppar

Blanda och koka allt i 5 minuter och du har en jättegod fisksås, speciellt god till lax.




Det andra receptet jag lovade att lägga upp på bloggen är ett potatissalladesrecept. Det ser ut såhär:

Potatissallad

1 kg kokt potatis alt. kokt färskpotatis
1-2 rödlök (grovt hackad)
1 saltgurka (grovt hackad)
3 dl gräddfil
1,5 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
salt
svartpeppar
ev. lite gräslök på toppen
Vi har också valt att sätta till ca 2 st. äpplen (hackade).

Hacka allt i bitar och rör ihop. Blanda ihop såsen och rör ner och blanda om. Lite mindre potatis gör att salladen inte blir så torr. Gott till grillat.

Va bra med nya recept tänker du nu...javisst det tycker jag också, så i gengäld får du mer än gärna skicka något av dina favoritrecept till mig här på bloggen bland kommentarerna eller via mail. Det är alltid roligt att pröva något nytt.

Idag när vi skulle äta den grillade fisken som vi fiskat igår så var det stor åtgång. Jag benade och benade och när jag slutligen skulle sätta mig ner för att äta en liten bit själv så hade mina fisksugna barn delat systerligt på det sista av fisken. Med lite övertalan så fick jag smaka en bit jag också. Jag tror att det måste bli fler fisketurer.

Agnes hade många funderingar när jag rensade fisken igår. Hon undrade om man skulle ta bort armarna också. När jag sen påstod att fisken inte har några armar så upplyste hon mig om att jo den har ju simarmar...jaha fenorna menar du, frågade jag? Ja fenorna. Det är många nya ord man ska lära sig och just nu blir det många varför här hemma hos oss men simarmar tyckte jag var ett sött ord.

Lycka till ni som vill pröva recepten och skriv gärna en kommentar på bloggen om ni testat och säg vad ni tycker. Smaken är ju delad. Säg till om det var något recept som jag lovat, som inte kom med denna gång.

Sik och lax hör till favoriterna,
men idag blev det abborre här hemma och det lär vara en delikatess det med.


Fiskelycka

2010-08-17 @ 22:29:00

Ikväll begav vi oss ner till stranden för att fiska lite. Störst fiskelycka hade Linken som drog upp flest fiskar men Agnes fick den största. Elsa nöjde sig med att käka bullar under tiden och jag hann mest rensa och sätt på mask på krokarna medan de andra i familjen drog upp storfångsten :) Några abborrar väntar nu i kylen för att grillas imorgon - en helskön kväll.

I övrigt har vi avslutat semestern (redan för två veckor sen) och nu senaste helg var vi ledare på ungdomslägret. Det var ett riktigt roligt läger och vi hade ett toppenväder så man kunde bada och ligga på stranden också. Extra roligt var att en gammal vän till Linken och mig, Eddie som är finlandssvensk men bor på Sommaröy i nordligaste Norge, kom och pratade till ungdomarna och oss. Han pratade mycket om de speciella naturupplevelserna man möter där längst uppe i nordligaste Norge men också om vårt eget ansvar för vårt liv. Att respektera sina föräldrar, att ta hand om sig själv och sitt liv och göra det till något bra, att ständigt tänka på hur man lever och vilken förebild man är. Han själv har spelat innebandy på elitnivå och han tog många exempel från hur det är att vara en idrottsman på topp, att forma sitt liv till det bästa kan ha många likheter. Just du har en viktig uppgift i det sammanhang där du finns och vi är bra på olika saker. Vattenlekar, volleyboll, god mat, film och ett roligt gäng gjorde helgen riktigt bra.

Nu njuter vi vidare av ett soligt och fint väder och tar in det sköna som sensommaren kan bjuda på. Sköt om er!

Kram