Umeå tur och retur

2010-04-18 @ 22:59:53

I fredags hade jag en ledig dag från jobbet och då fick vi ett ryck och åkte iväg till Umeå på en liten shoppingrunda. Inget speciellt fanns på vårt schema och inte speciellt mycket blev det inhandlat heller. Vi konstaterade i bilen påväg hem att spokvasten vi köpte på Jula egentligen blev väldigt dyr men roligt hade vi ju haft! Det blev några små reafynd i klädväg och så några dricksglas också. En härlig dag på stan, lite miljöombyte, god mat och en utflykt som barnen tyckte var lite spännande. För Linken och mig är det ju lite nostalgi eftersom vi bott där ett antal år och vi har några platser som vi gärna besöker när vi åker dit - det blir ännu roligare att få berätta för barnen när de sen blivit lite större och faktiskt kan ta till sig när vi berättar och mammas och pappas bravader i unga år. Hemåt begav vi oss inte alltför sent eftersom vi hade sommardäck och det var risk för minusgrader den kvällen.


En något speciell bro för oss i Umeå,
bilden är gammal och såhär mycket snö fanns det inte kvar i fredags.

Galltvål en magnifik uppfinning

2010-04-18 @ 22:44:25

Jag tror att det var under ett besök hos min kusin Marlene och hennes familj som då bodde i Piteå som jag först fick tipset om uppfinningen "Galltvål". Det lät ju lite suspekt att göra tvål av galla tyckte jag till en början men det finns nog ingen bättre fläckborttagare än den tvålen skulle jag tro. När man har små barn som ständigt har fläckar på kläderna så testas ens fläckborttagningskunskaper och ännu har jag inte hittat ett bättre medel än just galltvålen. Naturligtvis tar den inte alla fläckar men det mesta. Säkerligen finns det även andra knep och medel men jag tycker att just galltvålen funkar bra på det mesta. Ibland är man tvungen att låta plagget ligga i blöt i galltvålsvatten över natten men då brukar också fläcken gå bort enkelt efter det. Pröva om du inte redan prövat. Jag vet att det är många som prövat eftersom jag, mamma och många fler redan gjort reklam för den. Inte speciellt dyr är den heller med tanke på hur länge den räcker. Jag är inte sponsrad för att säga detta men den är miljövänlig och ekologiskt nedbrytbar - det gillar vi. Den finns i både fast och flytande form, läs mer på http://www.galltval.se/ om du inte prövat den. Du kan köpa den hos bl.a. Claes Olsson, ja nästan i alla andra affärer numera också.  Galltvålen får mig också att tänka på min farmor, den doftar väldigt likt en tvål som farmor hade hemma i badrummet i sitt hem, kanske fanns det i den tvålen liknanden ingredienser?!

Det var ett litet hemmatips från oss på bloggen till er som ännu inte prövat tvålen!


Lake Mt production i källaren

2010-04-17 @ 22:17:42

Så har vi då åter gett oss in i filmbranchen, i alla fall för en liten stund. De som känner mig sen länge tillbaks vet att jag i unga år (nu är jag ju till åren kommen) höll på med en del filmande och fixande tillsammans med Dennis och alla andra i ungdomsgänget. Vi hade ett filmbolag som vi skämtsamt kallade A to J Vision om jag minns rätt och vi producerade i huvudsak för Bygde TV som är lokaltvkanalen där jag kommer ifrån. Det var riktigt skojigt och otaliga timmmar tillbringade vi med filmande och klippande. Sen har vi filmat och spexat i olika sammanhang sen dess också. Those were the days. 

Nu i veckan som var har vi då hjälpt min svåger Peders bror Andreas med hans filprojekt. Han har ett productionsbolag som heter Lake Mt. Han har tidigare gjort bl.a. en julkalender, filmer för 3G - ekumensika ungdomssamlingar, bröllopsfilmer, samt även några filmer som han tävlat med. I den senaste tävlingen som han deltog i vann han med filmen Åkes livs. Kolla gärna in den på http://www.lakemt.se/. Den är riktigt välgjord och Andreas var väl värd vinsten som bestod av en större summa pengar.

Nu har han ett nytt tävlingsbidrag på gång och till en början ville han ha med Linken i en av huvudrollerna. Linken nappade på förslaget och resultatet blev i mitt tycke riktigt bra när de två huvudrollsinnehavarna skojade på. Sen filmade vi med Agnes och Elsa som statister nere i vår källare, men det var lite problem med ljussättningen och därför skrevs en del av manuset om. Sen fick jag hoppa in som statist i en av restaurangscenerna där Agnes, jag och Andreas spelade familj. Några större skådespelartalanger behövdes inte till de scenerna som tur var.

Det blir kul att få se slutresultatet och så får vi hoppas att Andreas lyckas bra och vinner även med denna film.


Andreas till höger med sin kamera och till vänster hans kompis Ronny som har en skräckinjagande roll i filmen.

En ny röd cykel

2010-04-15 @ 18:46:10

Agnes har fått en ny röd cykel och hon är väldigt stolt över den. Måste bara visa hur fin den blev efter omlackering och nya märken. En cykel som vi hade fått som tidigare varit blå har nu fått en helrenovering in i minsta detalj av Linken och den blev jättefin. Den gamla cykeln som Agnes haft tidigare har Linken modifierat och den har blivit en balanscykel utan trampor. Det är väldigt inne nu med cyklar utan trampor där man ska öva upp sin balans så man kan cykla utan stödhjul mycket snabbare - så den gamla cykeln som gick något trögt blev av med tramporna och nu funkar den i balansträningssyfte - lite återvinning, det gillar vi!


Den nya röda cykeln, Agnes visar stolt upp den och Elsa skrattar högt när hon ser Agnes cykla.

Grattis Håkan!

2010-04-15 @ 18:38:27

Idag grattar vi Linkens bror Håkan som fyller år! Stort grattis!

Samuel Ljungblahd kommer till vår stad

2010-04-11 @ 20:24:06

Vi har fått i uppgift att hänga upp lite raklam för en stor konsert med Samuel Ljungblahd som går av stapeln i maj här i vår kyrka. Samuel Ljungblahd kommer med ett stort band - The snowfling staff band och han är ute och turnerar med sin nya skiva i något han kallar för nr. 3 tour. Samuel är hemma från Umeå och har sina rötter i Frälsningsarmén. Han är väslignad med en guldsturpe och hans soulröst är fantastisk att lyssna till. Alla som sett Let´s Dance på TV4 har hört Samuel, för det är han tillsammans med en tjej som sjunger till alla låtarna som de dansar. Nu i helgen har Linken och jag draperat diverse reklampelare i stan med affischerna och så har vi pratat med turistbyrån om att få in konserten i evenmangskalendern - fixat och klart. Några affischer återstår och de får vi fixa nu under veckan. Gå gärna på konserten om du har möjlighet - de gånger jag har hört honom hitintills har varit suveräna upplevelser. Vi tänkte gå - det är den bonus vi får för att vi hjälper till med marknadsföringen.



Så ser affischen ut.

Koja och slott

2010-04-11 @ 19:49:36

Hemma hos oss byggs det kojor som aldrig förr. Agnes är i kojbyggartagen och ibland klär hon ut sig till prinsessa och rider på sin häst, letandes efter sin prins kanske?! Kojor är det överallt iallafall och filtar ligger över stolar i nästan varje rum. Jag tror att hon tycker att byggandet är roligare än att leka i själva kojan. Ibland blir kojan ett sjukhus och då kommer doktor Agnes fram som hon säger. När man sen hör ett vrål från Elsa så vet man att lillasyster har fått en spruta som kanske var lite för hård - inte så lätt att vara lillasyster alltid.


Mommo och Agnes sover i kojan - mommo ryms inte riktigt in.

Idag har vi haft ett otroligt varmt och skönt vårväder och nu är vår altan helt snöfri - underbart! Det blev en liten promenad och så har Agnes cyklat en sväng.


Agnes tränar balans på cykeln.
Elsa och Agnes i sina nya vårfina dresser som mommo och moffa kom med.

Glad Påsk!

2010-04-02 @ 23:22:16

Vi vill passa på att önska er alla en riktigt GLAD PÅSK! Hoppas att ni får en skön påsk, äter mycket godis och vilar. Kom också ihåg varför vi firar påsk!

Hemma hos oss har gästerna anlänt och med dem också alla hälsningar och skickningar. Tack alla ni som hälsat och skickat små och stora överraskningar - ni är bara för gulliga. Påskharen och kycklingen från Helsingforspåskhararna  var sannerligen uppskattade av Elsa och Agnes. Det är nästan som en liten julafton varje gång Finlandsbesökarna kommer, det är roligt!

Agnes dröm om att mommo skulle klä ut sig till påskkärring gick också i uppfyllelse. Mommo hade lyssnat in hennes önskan och tagit med sig förkläde och huckle.

Har ni haft några påskkärringar, påskharar eller påskgubbar på besök då? De kanske kommer imorgon lördag. Här är det mest vanligt att man går omkring på skärtorsdagen. Igår hade vi sammalagt 6 påskkärringar och gubbar som ringde på vår dörr. Det var alla barn från skolan där jag brukar jobba för det mesta. Killgänget som ringde på sist gav mig betyg direkt: - Mikaela jag tycker du har så stökigt! Då stod dammsugaren och alla mattor i hallen för det var storstädning på gång, ja vad säger man...de hade ju rätt men förhoppningsvis ser det bättre ut nu. Ja barn är spontana och det är härligt, man får sitt omdöme direkt.

Igår var vi iväg tillsammans med barnen där jag jobbar och påskade på ett ålderdomshem. Vi sjöng några sånger för dem och det var uppskattat av åldringarna. När jag nerhukad satt där i barnkören och hjälpte dem att komma igång med sångerna såg jag en tant i publiken som var så oerhört lik min farmor. Oj vilka minnen man då fick! Ibland slås jag av det faktum att människor i olika länder kan vara så lika varandra - fascinerande.

Idag vill vi också gratta farmor, svärmor, mamma Bodil som fyller år!

Nu får ni ha det så bra under påsken, må så gott, ta hand om er och varandra!


Elsa, Agnes, mommo och alla vi andra önskar Glad Påsk!

Elsa älskar choklad, blir en del sådant i påsk!