Nappar eller tuttar

2009-10-28 @ 22:59:21

Napp eller tutte, vilket ord använder du? För ett tag sen var Agnes iallafall väldigt duktig och slutade med tutten både dag och nattetid. Vi trodde först att det skulle bli en väldig kamp eftersom hon har varit så oerhört förtjust i sina tuttar. Ett tag innan hon slutade låg hon med en i munnen och tre i händerna när hon somnade. Hon har sen hon var liten tyckt väldigt mycket om sina tuttar till skillnad från Elsa som inte har ett lika stort behov.

Många är historierna kring hur folk slutat med sitt tuttanvändnande, den ena mer dramatisk än den andra historien. Jag kommer inte ihåg hur jag själv slutade med tutten men jag kommer ihåg när min syster gjorde det. En del lämnar sina till sopgubben, en del föräldrar klipper sönder tuttarna framför ögonen på sina barn, en del glömmer eller tappar sina och andra skickar iväg tuttarna till någon, t.ex. tomten. Vi drog historien om tomten för Agnes, att han fått hennes tuttar och nu väntar hon ett stort paket från honom som tack vid jul. På det hela taget har det gått oerhört bra för henne att sluta, hon förstår att det bara är Elsa som har en när hon ska somna. Några små återfall har dock Agnes fått men då ser man att hon försökt smyga med det och försökt gömma undan tutten hon stulit av Elsa när vi kommer. Det är ju så oerhört sött när hon gör så, så man har svårt att säga emot, vi vet ju hur mycket hon gillat tutten. Nåja, det blir inga fler tuttar för hennes del, nu vet och tycker hon själv att hon är en stor flicka och då klarar man sig utan tutte.

Berätta gärna några roliga tutt-slutarhistorier under kommentarer här nedan.



Den här roliga burken för nappar har vi fått i present. Cultdesign är märket för den som är intresserad.



Brödbak och skinnstövlar

2009-10-27 @ 23:21:12

Idag har jag haft en ledig dag eftersom det är höstlov här och då är det lite färre vikariejobb också. Jag har istället passat på att baka bröd samt kolla på vinterskor. Jag har redan ett bra tag varit i behov av att skaffa nya vinterskor, skulle göra det redan förra vintern men det blev liksom inte av. Nu idag hann vi åka iväg till stan och det blev ett par varmfodrade skinnstövlar som ser riktigt mysiga ut tycker jag. Så nu är jag skodd för vintern. 

Passade på att hinna baka lite också då jag var ledig. Det blev långpannelimpa samt semlor med finskt semlemjöl som mamma hämtade hit. Det finns inget riktig motsvarighet till semlemjölet här. Pratar man om semlor här är det ju den söta varianten med grädde i mitten som vi kallar fastlagsbullar som man avser. Jag piffade till semlorna (matbrödsvarianten) lite med nötter och russin och de blev goda. Jag fick god bakhjälp av Agnes som älskar att "dega" som hon säger när hon kavlar och har sig. Imorgon blir det jobb i förskolan med 5-åringarna...vi hörs!


Agnes degar

Vintertid

2009-10-26 @ 19:22:23

Då har vi återigen gått över till vintertid. Jag hoppas att du hunnit med omställningen och ändrat alla tusen klockor som man har hemma. Nåja, det är ju alltid skönt att få en extra sovtimme på morgonen och man känner sig ytterst pigg dagarna efter omställningen. Nackdelen är ju att det blir så fort mörkt om kvällarna - man hinner ju ingenting, men det är vi ju vana vid såhär års.

Agnes har lite svårt att föstå att man ska stiga upp och gå till dagis när det är mörkt ute. Förra veckan försökte hon ett flertal gånger påpeka det för mig. - Mamma det är mörkt ute, det är natt, dagis stängt! Rågen på allt var en  morgon när jag hade öppningen på fritids och jag skulle lämna henne vid dagis samma tid och ingen fröken hunnit komma då vi var lite tidiga...då sa Agnes när vid stod utanför dagiset och hela huset var mörkt: - Mamma, dagis är stängt! Hon kunde inte fatta varför jag hade dragit upp henne så tidigt då dagis ändå var stängt. Mamma måste vara lite koko! Som tur var så kom fröken i backen och Agnes förstod genast att dagiset precis skulle öppna. Så kan det vara! Tur är att de väldigt tidiga morgnarna inte blir alltför ofta.

Passa på att njut av hösfärgerna som åtminstone här ännu sitter kvar i träden och tänd lite ljus inne så blir det mysigt! Om en månad är det dags att börja tänka på julsakerna som ska fram och då blir det genast lite ljusare inne om kvällarna.

Utsiken från sovrumsfönstret och köksfönstret.

En kavalkad av höstbilder från sjön som ligger intill där Anders växte upp.


"Jesus is right here now, Jesus is right here, Jesus is right here to say He loves You!" /En lovsång som jag haft i huvudet hela dagen - den kanske talar extra till någon.

En rosa månad

2009-10-22 @ 00:06:05

Oktober är som ni säkert alla vet en rosa månad. Det är en viktig månad för oss tjejer för den påminner oss om hur viktigt det är att vi håller koll på våra bröst. När man är yngre är det lätt hänt att man tänker att bröstcancer inte är något som drabbar en när man är ung och struntar därmed i att undersöka sig själv. En del går säkert också med en rädsla för att hitta något och låter därför bli att undersöka brösten. Ung eller gammal och vis - bröstcancer det kan drabba oss alla men för den skull behöver man ju inte gå och oroa sig ständigt och jämt. Du får ha vilka ursäkter du vill men tänk till en gång extra för det är ju trots allt bättre att upptäcka eventuella förändringar, goda eller dåliga, i tid. En fråga som ligger vår familj varmt om hjärtat. Tjejer nu tar vi tag i saken!

Här i vår stad uppmärksammar man den rosa månaden genom att belysa några av stadens byggnader med ett rosa sken. Galleriorna i stan har ordnat några insamlingsjippon och smyckat sina entréer i rosa. Idag finns god forskning på området men det behövs mer forskning och till det behövs insamlade medel - jag tycker att det är bra att oktober är en rosa månad!

 

 Här ser vi muséet i rosa, bilden är hämtad från www.allehanda.se


Rosa på Gallerian

Modo-Linköping

2009-10-18 @ 23:12:14

När mamma och pappa hälsade på oss hade vi förmånen att kunna gå och se hockey Linken och jag på egen hand. Det var väldigt roligt trots att det blev förlust för vårt kära Modo. Modo spelar hockey i elitserien för er som inte har någon större koll på den svenska elitserien i hockey. Matchen började bra då Modo gjorde 1-0 redan efter 49 sekunder. Sen pendlade matchen lite av och an och de båda lagen var ungefär jämnduktiga. Efter 2-1 tog hemmalaget ut målvakten och det slutade i en förlust med 3-1. Det var iallafall en väldigt rolig kväll för oss och vi tyckte det var skönt att få vara ute lite på egen hand en stund, även om man saknar barnen genast när man lämnat dem...så kan det vara!

Här kommer lite halvsuddiga bilder från mobilen eftersom man inte fick ta några bilder med vanlig kamera.
1. Linken på hockey, 2. Matchbild, 3. Humleklubben för de allra minsta.

Besök från Finland och Norge

2009-10-18 @ 22:54:52

Nu i veckan och helgen som var har vi haft besök av mamma och pappa från Finland samt Sara från Norge. Det har varit riktigt roligt och det har också resulterat i att jag inte suttit vid datorn en enda minut, alltså inga blogginlägg...nu kan det bli ändring på det igen. Mamma och pappa fick agera barnvakt en hel del då jag jobbade ganska mycket i slutet av veckan. Det verkar som om förkylningsperioden på allvar drar in över skolan nu och det var flera lärare sjuka och svårt att få tag i vikarier. Själv åkte jag på en liten förkylningssmäll veckan innan som resulterade i att jag var nästan utan röst hela förra veckan. Då får man vädja snällt till eleverna att hålla sig lugna så de hör vad man säger och det funkade bra. Nu är rösten åter tillbaka vilket känns skönt för det är svårt att jobba utan röst. Hoppas att alla våra läsare är pigga och krya! Sköt om er och håll fötterna varma och torra!

Min snygga pappa försöker få Elsa att somna.
Agnes nya påhitt idag var att försöka gå på linan
som hon spänt upp i köket mellan några stolar.

1 + 3-års kalas

2009-10-11 @ 21:42:11

I lördags hade vi kalas för våra små prinsessor och det är några som undrat hur det gick och om jag kan visa några bilder så här kommer ett litet kalastema.

På kalaset kom Agnes och Elsas ksuiner m.fl. och på menyn stod skinkpaj, fika och tårta. Agnes gillar prinsessor just nu så det fick bli en annorlunda prinsesstårta, Linken tyckte att prinsessan såg ut att ha polisonger på kinderna medan jag hävdade att den överblivna chokladen som fick hamna på kinderna föreställde rouge. Vi är ju ganska många när vi träffas men finns det hjärterum så finns det stjärterum brukar det ju heta och vi dukade upp i köket så fick man sen sitta där det fanns plats. Vi lekte lite också och hade en tipsrunda samt en 5-kamp där vi filmat Agnes göra lite olika saker. Bland annat sjöng hon en sång på filmen som man skulle gissa vilken det var, byggde ett högt torn där man skulle gissa antalet klossar, spelade innebandy där man skulle gissa antalet mål hon gjorde o.s.v. Här kommer då lite bilder....

Höstfärg

2009-10-11 @ 21:23:45

Just nu fascineras jag av att tomaterna blir röda även fast de inte sitter fast på plantan. När kölden kom plockade jag in alla tomater som var kvar på mina två busktomatplantor och efter ett tips från min svägerska Gudrun så låter jag nu de gröna tomaterna ligga framme i dagsljuset och "sola" sig röda. Det funkar bra! När jag tog in tomaterna var det bara någon som var röd och nu är det många som är röda och goda blir dom också.

En annan sak som fascinerar mig just nu är att lönnlöv kan bli så stora och sen på hösten så sprakar de ju verkligen ut i en fägprakt! Jag plockade in några stora löv som jag tyckte var extra vackra, pressade och hade de som bordsdekoration på kalaset.

Grattis Elsa!

2009-10-11 @ 19:02:52

Grattis vill vi säga till vår lilla Elsa som fyller 1 år idag. Tiden går fort, för fort tycker jag ibland när man tänker på att det redan är ett helt år sen hon kom till oss. Elsa är i full färd med att gå-träna och än så länge har hon inte vågat släppa taget och gå själv men hon är på god väg. Födelsedagsbarnet har idag firat med att äta bl.a. tårta och öppna paket.

Här öppnar födelsedagsbarnet paket.

...ett tillägg till senaste inlägg...

2009-10-10 @ 09:56:21

I mitt senaste inlägg beklagade jag mig över vardagsrumsgardinen men följande morgon när Agnes kom upp och såg att det var andra gardiner i vardagsrummet så utbrister hon spontant: - Jättefint, mamma! Det värmde mitt hjärta och helt plötsligt var alla gradinsbekymmer som bortblåsta!

Idag rustar vi för 1 och 3 års kalaset som blir ikväll. Jag ska snart sätta fart med att garnera tårtorna så nu får datortiden vara slut för idag. Jag återkommer med bilder sen!

Trevlig lördag!

Tokgardiner och bullbak

2009-10-09 @ 00:45:26

Igår tror jag allt som kan gå fel under en gardinupphängning gick fel...eller rättare sagt så kanske man borde varna för IKEA gardiner. De gardier jag köpt där tidigare har det då inte varit något fel på, men just dessa vardagsrumsgardiner har varit ett sorgligt kapitel sen början. Det började redan då jag skulle korta dem när de var nya, inget stämde någonstans, det var snett överallt. Jag som tyckte att jag hade mätt så noga men icke...det skevade både uppe och nere och gardinerna hängde t.o.m. snett, det var felsytt från fabriken redan från början. Sen igår då när jag skulle hänga upp dessa gardiner som nu var nyttvättade så märkte jag till min stora fasa att de krympt åtminstone 10 cm! Det betydde att gardinen som hänger bakom var mycket längre och det hela såg helt obeskrivbart ut! Det var bara till att sprätta up fållen och som tur var fanns mycket extratyg i fållen. Sen kom Linken på att det kanske skulle vara läge att mangla gardinerna eftersom de var så skrynkliga trots 2-3 strykomgångar. Sagt och gjort och efter det var helt plötsligt gardinen längre än vad de någonsin varit. Nu har jag iallafall sytt om dem och det dröjer nog länge till nästa tvätt...det blir bara vädring härefter! Den som klagar på skrynkliga gardiner får dessutom pröva stryka själv, så får det bli!

Idag har det dock varit lite roligare. Jag har bakat och Linken har bytt till vinterdäck på bilen. Soligt och härligt väder - hoppas helgen blir vacker! Sköt om er!


Höstglöd i trädgården.      Nybakta bullar.         Barnen gungar.     Gubben byter till vinterdäck.

Moster

2009-10-05 @ 23:20:39

Moster Mikaela - visst låter det cool med min nya titel! Idag är jag lite extra stolt eftersom jag idag den 5 oktober blivit moster till en liten pojke. Ulrika och Peder har fått en son och alla verkar må bra och stoltast och lyckligast är nog de med all rätt! Grattis hälsar vi till Ulrika Peder och lillkillen! Vad ska då en moster göra, det känns ansvarfullt?! Alla ni mostrar och fastrar där ute som läser detta, ge mig några bra tips på vad en moster ska göra!

Tjejkväll

2009-10-04 @ 22:52:48

I veckan som var har det varit fullt upp på kvällarna. En kväll hade vi föräldramöte på dagis. Det är roligt att få vara förälder på föräldramöte och inte själv behöva vara den som håller i föräldramötet, det är lärorikt att se det från ett annat perspektiv.

I kyrkan har vi en kampanj på gång som heter 17 dagar om framtidstro och det är samlingar varje kväll med olika talare, det har varit mycket intressant och det fortsätter även denna vecka. I måndags pratade bl.a. Stanley Sjöberg som säkert många av er känner till. Han berättade bl.a. om sitt nya projekt Webb Kyrkan som han precis har startat. Gå in på: http://www.webbkyrkan.com och titta om du är intresserad. Han är en gammal och vis man som fortfarande har många järn i elden. Vi har haft flera andra intressanta möten, konserter m.m. och fler lär det bli under veckan som kommer.

I onsdags på kvällen var det tjejkväll på stan. Då var det tjejshopping för hela slanten. Varje höst brukar affärerna i centrum ordna en shoppingkväll då det är extra länge öppet och med bra erbjudanden för oss tjejer. Det är hur mycket folk som helst i stan då och att ta sig in på det nyöppnade Gina Tricot kunde man glömma, där var det mer folk än vad som egentligen ryms in. Men det fanns ju andra affärer att gå i och själv handlade jag några födelsedagspresenter till barnen. Det enda som saknades var min kompis Sara som flyttat till Norge, hon och jag brukar göra tjejkvällarna tillsammans, det får bli en annan gång.

Under veckan som kommer ska vi baka lite för det stundande bankalaset - det blir kul! Har du ätit några kanelbullar idag på kanelbullens dag?


Såhär söta är våra prinsessor på kalasinbjudan som vi skickat till kusinerna.


Vill visa er den här fina bilden som Linken jobbat med i veckan och skickat in till en fototävling på temat "Kontakt".

Innebandyfru

2009-10-04 @ 22:33:49

Hockeyfruar är ju ett känt begrepp, men finns det innebandyfruar också? Isåfall är jag en sådan ikväll. Linken har under praktiskt taget hela sitt liv spelat innebandy aktivt . Under den mer aktiva delen av sitt innebandyliv har han stått målvakt. När han tränade som mest spelade han med ett lag som gick upp i division ett. För mig har innebandyintresset vaknat till liv på allvar när jag träffade Linken. Det är en snabb och rolig sport att titta på och det är också väldigt roligt och motionstränande att spela innebandy. Jag önskar att det blev oftare. Vi har tidigare också varit aktiva ledare på innebandylägren med Sport for Life. När vi bodde i Umeå gick vi ofta på elitseriematcherna i innebandy, de har ett herrlag och två damlag som spelar på högsta nivå. Här finns det ett herrlag som spelar i division ett samt ett damlag som spelar på elitserienivå. Jag brukar jobba med en tjej som spelar i landslaget också, så då blir det lite innebandyprat - roligt!

Linken har tagit paus i målvaktandet och spelar numera med ett kyrkgäng och då spelar han ute på plan, inte som målvakt. Han stortrivs med det och de spelar på söndagkvällar, de verkar vara ett häftigt "gubbgäng" och den sociala biten är minst lika rolig tror jag. Jag tror att det är bra att de får "spela av sig lite", det mår de gott av! Så på söndagkvällar är jag en innebandyfru.

Idag när Agnes fyllde år fick hon ett innebandymål, klubbor och boll och ikväll har vi spelat lite här hemma i källaren. Hon älskar det och vill gärna stå i mål eller spela själv, "som pappa gör"!

Sköt om er i höstrusket!



Källarserien i innebandy har börjat hemma hos oss, alla som vill får spela
och alla som vill får stå i mål, stor som liten!

Grattis Agnes!

2009-10-04 @ 14:59:29

Grattis säger vi till vår lite större prinsessa som idag den 4/10 fyller 3 år! Vi har firat med tårta, många paket och så har vi varit på söndagsskolan och spelat spel här hemma. Nu ska födelsedagsbarnet vila en stund innan det blir dags för hamburgare som hon önskat till mat idag. Vi fortsätter fira hela dagen lång och på lördag blir det storkalas för Agnes och Elsa tillsammans eftersom de fyller år med en vecka emellan. 


Såhär glad är Agnes på sin födelsedag, iklädd de nya kläder hon fått i presenterna som kom med posten.

Agnes tycker att Pippi Långstrump är kul och fick därför en skojig Pippi på sin tårta.
På bilden bredvid öppnar hon paket.