Morsdag

2009-05-31 @ 21:58:04

Grattis alla mammor! Vi firar morsdag här hos oss idag. Själv har jag blivit uppvaktade med blommor, fint kort och lite olika presenter. Jag tycker att det efter snart 3 år som mamma fortfarande kan vara väldigt svårt att föstå att man faktiskt är mamma. Det är oerhört roligt iallfall och man känner sig väldigt stolt, samtidigt som det är oerhört ansvarsfullt - en livsuppgift.

Lekstuga

2009-05-31 @ 21:27:52

I helgen har vi haft riktigt varmt väder här hos oss och jag tror att många andra haft samma väder - härligt. Vi har bl.a. satt upp lite tavlor, väggdekorationer och plockat in saker i lekstugan. I en av våra utebodar på tomten har vi gjort en lekstuga till barnen. En del av boden står tom när utemöblerna är framme och då passar det ju bra med en lekstuga där. Vi fyndade några möbler till  lekstugan på ett loppis och så har vi målat och gjort fint där inne, nu saknas bara gardinen - den får vi sy när det blir sämre väder. En annan höjdaraktivitet i helgen var bad i utepolen enligt Agnes - hon älskar att plaska i vatten. Här kommer några bilder från lekstugan och några andra aktiviteter.

Fönster i lekstugan.

Agnes har fått post i brevlådan, vem kan det vara ifrån?


Agnes leker med bondgården i lekstugan. Inne lekstugan ser det ut såhär just nu.


Agnes fyller upp poolen på altanen.
Ser lovande ut för kommande gräsklippningsbehov, hon sprang runt med sin gräsklippare.
Elsa något medtagen av sin feber, men hon mår bättre nu och har ingen feber.

Rida, rida, ranka - hästen heter Blanka

2009-05-31 @ 01:58:42

Idag har Agnes ridit för första gången i sitt liv. Tidigare har hon åkt släde efter häst men idag blev det då en premiär ridtur. Hon fick först provsitta hästen för att vi skulle se om hon vågade rida men hon tyckte det var kul så då fick hon ta en ridtur i parken tillsammans med hästskötaren. Först fokuserade hon totalt på ridningen och att hålla i sig men efter ett tag slappnade hon av något och vinkade till oss med ena handen. Vi tyckte att hon var väldigt charmig och söt när hon red. Vi har haft ett toppenväder här idag och blivit bortskämda med över 25 grader i skuggan.

Sjung om studentens lyckliga dar....

2009-05-29 @ 22:40:04

Grattis alla studenter i Finland och alla elever och inte minst lärare som får sig ett välbehövligt sommarlov nu. Njut i fulla drag, det är ni värda! Här på denna sida om viken knallar man på ett tag till och skolorna hos oss slutar den 12 juni tror jag. Sommarlov, smaka på det ordet - onekligen ger det ju många sköna minnen!

I helgen väntas högsommarvärme och enligt prognoser ska vi ha 30 grader varmt här imorgon. Det återstår att se hur det blir med den saken, hoppas att sommaren fortsätter på samma sätt.

Spindeln i nätet

2009-05-28 @ 21:37:21

Idag är det gubben som fått vara spindeln i nätet här hemma och skött logistiken med att lämna och hämta på dagis, ta hand om vår lilla Elsa samt allt annat som behövt göras trots att han haftvärk i nacken och huvudet. Jag har haft stängning på jobbet där jag hoppar in ibland. Här hemma har det gått bra men Elsa var lite grinig och det visade sig att hon hade feber - kanske är det tänderna eller också har hon åkt på samma sak som Agnes hade förra helgen, det visar sig. Imorgon är vi dessutom för lite folk på jobbet så det blir för spindlarna i nätet på skolan att pussla ihop så alla elever har någon fröken imorgon. Jag vikarierar för två personer samtidigt men det får gå det också. I vår vattentunna hade en spindel spunnit upp ett vackert nät och den annars något spindelrädda Linken har tagit en oerhört vacker bild på det.  

Svåra diagnoser

2009-05-27 @ 22:11:51

Ibland blir man så kraftigt påmind om livets bräcklighet. Sådana dagar blir man skrämd, rädd, känner sig hjälplös och ledsen men är ändå tacksam över tron på ett liv efter detta. Vi har de senaste dagarna funderat mycket på just detta med hur skört livet kan vara och att man inte har några garantier för en morgondag. Tur är att ens egna små bekymmer plötsligen bleknar och blir oerhört små. Det bästa vore nog att leva i nuet och njuta av det man har, ta vara på alla guldstunder men det är så oerhört svårt. Dessa tankar har Linken och jag funderat kring i dessa dagar då en av Linkens kompisar som tidigare haft en cancerdiagnos fått ett svårt besked om att cancern spridit sig och att han kanske har högst 6 månader kvar att leva. En annan familjebekant har idag också opererat sitt andra bröst p.g.a. bröstcancer. De finns med oss i våra böner och jag hoppas att du också tar med dem i dina böner - det sker under även idag. Jag avslutar med Mariah Carey´s sång "There can be miracles", den är så hoppfull. Sköt om er alla!
Many nights we pray
With no proof anyone could hear
And our hearts a hopeful song
We barely understood
Now we are not afraid
Although we know there's much to fear
We were moving mountains long
Before we know we could
There can be miracles
When you believe
Though hope is frail
It's hard to kill
Who knows what miracles
You can achieve
When you believe
Somehow you will
You will when you believe

In this time of fear
When prayer so often proves in vain
Hope seems like the summer birds
Too swiftly flown away
And now I am standing here
My heart's so full I can't explain
Seeking faith and speaking words
I never thought I'd say

There can be miracles
When you believe (When you believe)
Though hope is frail
It's hard to kill
Who knows what miracles
You can achieve (You can achieve)
When you believe
Somehow you will
You will when you believe

They don't always happen when you ask
And it's easy to give in to your fear
But when you're blinded by your pain
Can't see your way safe through the rain
Thought of a still resilient voice
Says love is very near

Körsbärsdalen

2009-05-25 @ 23:58:32

Vi brukar ibland säga att det känns som vi bor i Körsbärsdalen när bigaråerna och äppelträden står i blom. Det är hur vackert som helst! Nu har bigaråträdet börjat blomma och äppelträden är på gång. Linken fotade det idag. Här är några av de fina bilderna.
  

Vilodag

2009-05-24 @ 19:17:38

Brukar du tänka på vikten av att ha en vilodag? I dessa effektiviseringstider när mer jobb ska göras på samma eller mindre tid så är det svårt att unna sig vilopauser. Tidigare har det varit väldigt stränga regler kring vilodagen och jag kan på många sätt tycka att man förr var bättre på att avsätta söndagen till vilodag. Idag är det inte möjligt för alla att ha söndagen som vilodag men kanske de då har möjlighet att ha en annan dag för vila. Jag tror att vi behöver vila för att orka, vila både fysisk och psykiskt samt ta tid för sådant som vi annars inte avsätter så mycket tid för. Tid att umgås med familjen. Ingen kan väl säga hur man ska vila på rätt sätt, det måste du själv fundera ut - hur kan du ta tillvara vilodagen på bästa sätt? Jag tror iallafall att en stunds vila, kanske en vilodag gör oss starkare och mer effektiva, det finns en sund tanke med att vila. På den sjunde dagen vilade Gud när han skapade jorden, "tänk på vilodagen så att du helgar den"!
 
Hemma hos oss har vi idag bara tagit det lugnt efter en intensiv helg med många gäster och en Agnes som varit sjuk. Agnes håller på att krya på sig efter penicillinen hon fått men hon är väldigt trött och behöver sova mycket. Vi har laddat på med nya tag och nya krafter inför nästa vecka. Soligt, varmt och skönt är väderrapporten från vår altan. Må väl!


Flickorna och jag



Linkens bror Lars, Micke och Madde, Henke och Emil var några av de som hälsade på oss i helgen.



 

Konsert med Michael W Smith

2009-05-24 @ 18:50:46

Igår hade vi förmånen att få gå och lyssna på Michael W Smith här i Arenan. Även Frank Ådahl (http://www.adahl.se/) med Magnus Spångberg vid pianot samt några andra grupper och en kör medverkade under konserten.

Michael W Smith är en av den kristna musikens absolut största och han har en imponerande meritlista. Man kan bl.a. nämna att han släppt 20 album som genererat ett antal American Music Awards, 3 st. Grammy Awards och 13 nomineringar, 42 st. Gospel Music Association Dove Awards samt 33 st. listettor på radio. Han har 16 st. Guld- och 5 st. Platina skivor och har sålt närmare 15 miljoner skivor. Jag tror att de flesta har någon låt som han skrivit som en av sina starka lovsångsfavoriter. Trots alla stora framgångar verkar han vara en mycket ödmjuk man. (se även http://www.michaelwsmith.com/)

Det var en bra konsert och mycket folk. Vi träffade på en hel del bekanta där och jag tror att det kom folk från Norrlands alla hörn. Jag träffade också på några bekanta från Österbotten, Vasa som numera bor i Stockholm och hade åkt upp hit för att lyssna på konserten, bo på hotell och åka tillbaka till Stockholm idag.

Här nedan ser ni några bilder från konserten som Linken tagit.


Frank Ådahl


Michael W Smith med bandet och kören

Nu grönskar det...

2009-05-20 @ 20:26:47

Nu grönskar det och blommar för fullt i vår blomrabatt framför huset. Linken fotade lite idag, jag tänkte visa lite fina bilder som han tog.


 
 


Mina två gulliga fotgrafer.

Trädgårdslandet

2009-05-19 @ 23:54:08

Idag har vi fixat lite här hemma. Linken har smågrejat med bilen och jag har sått vårt trädgårdsland. Agnes fick också en egen liten köksträdgård som hon ska få så och greja i. Förhoppningsvis får det stora trädgårdslandet vara ifred då. I sommar blir det olika sorters sallad, lök, dill, persilja, lite blommor, morötter och ärter i vårt trädgårdsland hoppas vi. Komposten fick också den en tömning på jord och jag hoppas att jordgubbarna ska trivas i den nya kompostjorden. Nu är det bara att önska fortsatt värme och bra väder samt en regnskur ibland så man inte behöver vattna så mycket.

 
Såhär ser trädgårdslandet ut innan jag satte på fiberduken. Här är Agnes köksträdgård.
Jordgubbarna har vi borstat rent från gamla löv och dylikt.

Glöm inte bort det vackra runtomkring dig

2009-05-17 @ 22:31:28

Det är härliga tider vi lever i nu. Våren när den är som bäst och allt formligen exploderar runt oss i en rasande växttakt. Det är bara att njuta i fulla drag och kom ihåg att njuta också! Se det vackra runtomkring dig. Idag har vi haft strålande sol och varmt. Efter kyrkan idag tog jag och barnen en pickniktur i lekparken medan Linken och Fredrik spelade tennis bredvid. Jag hade ett trevligt samtal med en annan mamma som lekte med sitt barn i lekparken, hon verkade ensam.

Vi bor nära fjärden som går in till stan och det är en oerhörd förmån att få se årstidsväxlingarna vid vattnet, det är fantastiska färger man kan få se. Jag kan ibland bli arg på mig själv att man för snabt blir hemmablind - man glömmer bort att se det vackra som finns nära en, kanske orsaken till att man valde just den boplatsen. Promenerar man från stan till oss så går man längs vattnet och det är en underbar promenadtur - men det händer ibland att man knapt noterar var man går, man har så fullt upp att tänka på annat. Just idag har jag iallafall njutit av utsikten och det vackra runtom oss. Agnes är också hon glad så fort hon ser en båt passera på fjärden eller något annat vackert, hon uttrycker det också och kanske det vore lättare att se det vackra runt om oss om vi delade det med varandra mer.
 
Ikväll som många andra dagar och kvällar har jag iallafall stått länge uppe i vårt sovrum och njutit av naturen vi ser genom sovrumsfönstret. Ni som varit  hos oss vet hur det ser ut här, ni andra får se det på bild här nere men det är alltid svårt att återge ett ögonblick, en upplevelse genom en kameralins - färgerna blir inte riktigt de samma.

Nu ska jag packa ihop för idag, för imorgon har jag öppning på jobbet men kom ihåg att njuta av det vackra runtom dig!

I'm in love with a Fairytale

2009-05-17 @ 01:36:29

Stort Grattis Norge och supergutten Alexander Rybak - stort Grattis också på 17:de maj önskar hela Sverige och Finland. Rätt låt vann, den var speciell - kul!   

Vinsten kom med posten

2009-05-16 @ 19:41:48

Jag hade turen att vinna en jättefin zinkbricka från Broarne i en tävling som jag varit med i. Broarne är en nätbutik som har många fina saker för hem och trädgård (se tidigare blogginlägg om Broarne-butiken). Visten kom med posten härom dagen och jag fick hämta den vid postombudet. Zinkbrickan kan man ha till många olika saker och jag gillar när det är lite gammaldags stil. Just nu har jag placerat mina sticklingar i den. Idag har jag planterat om och fixat lite med mina blivande sommarblommor samt beskurit och tagit skott av Mårbackapelargonen - jag hoppas att det blir bra. Vi hade också tänkt plocka fram alla utemöbler idag men det blåste så kallt så det får vänta ett tag till - bänken och lilla bordet räcker än så länge. Istället blev det besök hos några kompisar och en liten tur till stan. Nu väntar Eurovision och Robinsson. Ha en skön kväll!

Zinkbrickan

Morotskaka varsågod!

2009-05-15 @ 22:58:55

Det har blivit mycket fika nu på sistone... Igår var det förskolans dag och det firade man bl.a. genom att bjuda föräldrarna på fika på förskolan.

 
Agnes och Elsa sitter och fikar - dagisfika på förskolans dag.

Ikväll har vi bakat två stycken morotskakor. Den finare hade redan hamnat i frysen innan jag kom på att ta en bild. Den andra som är för hemmabruk blev inte rund som den första - för då hade vi inte haft rum med två i ugnen samtidigt. Förhoppningsvis är båda lika goda. Linken är en hejare på att hitta bra recept på nätet. Han är också med i en matklubb där man får bra recept hemskickade per mail. Idag prövade vi morotskakan och den var supergod, sist var det en väldigt god potatissallad som han hittat recept på. Vi kan alltså rekomendera mat- /receptsidor på nätet.

Lite sen sist...

2009-05-14 @ 00:32:20

Roligt att se att det är så många som är inne och läser på bloggen, lämna gärna kommentarer också om ni hinner - det tycker jag är kul att läsa!

Ikväll har vi haft bönegruppen hemma hos oss. Det är skönt att få samtala med sina vänner om frågor och funderingar i livet - vi stöter och blöter sådant som vi alla går och funderar på och det kan vara skönt att hör andras tankar om det ibland. Så känns det också skönt att kunna be tillsammans över svåra saker men också om sådant som vi är glada och tacksamma för.

Vad har vi då pysslat med sen senast jag skrev. I lördags på kvällen besökte Micke (Elsa och Agnes kusin)och Madde oss och Agnes var som vanligt i gasen och ville leka mamma, pappa, barn med Micke. När barnen hade lagt sig spelade vi "stora barn" lite Wii och Micke och Madde var riktigt duktiga på det.


I söndags var vi på tv-inspelning, det var direktsändning från torget. Det är Ystad-Haparandagänget med Mustaschkampen-insamlingen som dirketsänder i tv varje söndagkväll. Linken köpte två mustasch-pins till förmån för insamlingen. Kom ihåg att stödja bra forskning!

Jag har varit ute och jobbat tre dagar den här veckan. Det känns roligt att hoppa in lite ibland, då glömmer man ju inte bort jobbet helt. Idag hade jag öppningen på fritids och då började jag klockan 6.30. Agnes började dagis då också och hon var för ovanlighetens skull först på plats. Hon fick gå med fröken och öppna alla dörrar så jag tror att hon stortrivdes även om hon var rätt trött. Imorgon är det förskolans dag och då är det fika på förskolan för oss föräldrar.

Glad Morsdag i Finland

2009-05-10 @ 01:47:16

Grattis och glad morsdag önskar vi alla mammor i Finland idag. Hos oss firar vi morsdag lite senare i maj. Sköt om er och ha en bra dag. Speciella kramar och hälsningar skickar vi till mamma, svärmor och mormor Anne-Maj. Vi hissar flaggan och äter lite tårta - du har väl inte öppnat paketet i förväg?! ;)

Ystad - Haparanda Mustaschkampen

2009-05-10 @ 01:27:00

"I kampen mot prostatacancer vandrar Robert Aschberg och Gert Fylking från Ystad till Haparanda på 100 dagar. Syftet med den 180 mil långa vandringen är att uppmärksamma Sveriges vanligaste cancerform, sprida information om frågan och samla in pengar till kampen mot prostatacancer" så står det på Ystad-Haparanda - mustaschkampens hemsida. Dessa två kändisar vandrar alltså genom hela Sverige från längst i söder till norr för att samla in pengar. Det är bara att lyfta på hatten för denna prestation. Nu har de nått oss här i vår stad och såhär såg de ut när de signerade sin bok i lördags.


Gå gärna in på : http://www.cancerfonden.se/sv/Mustaschkampen/Ystad-till-Haparanda/ och titta vad de sysslar med.

Nu har pärlan hittat hem till oss

2009-05-10 @ 01:12:19

I fredags fick vi hämta bilen vi köpt och pärlan som jag kallar den hittade hem till oss. Vi var i behov av en större bil och behövde köpa en kombi. Efter ett idogt letande blev det till slut en SAAB 9-5 2,3 t Vector Sport Combi. Vi valde mellan en Volvo V 70 och SAAB 9-5 men eftersom priset var till SAAB:ens fördel så blev det den. Vi hade turen att komma över den till ett bra pris p.g.a. att en bilfirma här i stan hade gått i konkurs och sålde ut alla sina bilar. Vi är nöjda och glada över vår bil och hoppas att vi fortsättningsvis kommer att gilla den - att vi inte tycker att den har alltför hög bensinförbrukning i dessa tider när soppan kostar alltför mycket.

Loppis - rena rama återvinningen

2009-05-10 @ 01:10:12


Som jag tidigar berättat här på bloggen så gillar Linken och jag att gå på loppis och göra fynd. Vår kompis Sara som bor i Norge berättade att det där klassas lite lågt att gå på loppis och handla saker. Här i Sverige däremot har det verkligen blivit poppis, något som alla gör - ung som gammal, fattig eller rik, designer eller medel Svensson. Loppis och speciellt gårdsloppisar är ett riktigt vår- och sommartecken för det är betydligt fler loppisar som håller öppet sommartid. Idag besökte vi Linkens gamla gata som han växte upp på. Där ordnade de ett gatuloppis. Alla grannarna stod vid sina hus och sålde prylar. Linken träffade några gamla grannar och pratade med dem en stund och vi gjorde några småfynd. Vi köpte några leksaksbilar/båtar för en krona styck som barnen ska leka med i sandlådan och på stranden och så hittade vi två pinnstolar som vi köpte för 20 kronor - ett riktigt fynd. Pinnstolar är riktigt trendigt om man får tro vissa inredare och ska du köpa en ny designstol så får du betala mycket för den men vi gillar att fynda så vi är nöjda och glada över vårt lilla fynd.


Vill du köpa en designpinnstol så hittar du en sådan för 2 290 kr på Svenssons i Lammhult då ser den ut så här:



bilden hämtad från : http://www.svenssons.se

Vi föredrar att fynda pinnstolar på Loppis 2 st. för 20 kr. De ser ut såhär:


Här är barnens leksaksfynd:

Regn är bra

2009-05-05 @ 22:34:38

Det är bra med regn ibland. Dels så känner man att det finns tid för att hinna göra något inne, t.ex. städa någon garderob, något skåp eller också bara ta det lugnt med en kopp te och en bra bok eller tidning. Idag känner jag att jag har hunnit med både lite städning men också ta det lugnt. Regnet är också bra för vår gräsmatta som kämpar med att spricka fram. I höstas sådde vi igen efter att man dragit in fjärrvärme hos oss och nu på våren så hoppas vi att gräset ska komma upp riktigt ordentligt. Vi hoppas att det blir en fin gräsmatta, men om det inte hade regnat idag så hade vi nog behövt börja vattna för det har varit rätt torrt. Även rabarberplantan som vi flyttat mår bra av lite regn.



Inne håller jag på med lite småodling, hoppas att det blir några sommarblommor av det.


Agnes cyklar

2009-05-04 @ 22:39:03

Vår stora tös är sugen på att lära sig cykla, hon är ute och prövar lite men det är inte så lätt.


Helgen i bilder

2009-05-04 @ 22:24:52

Här kommer några bilder från veckan och helgen som var.
Vi börjar med lite renoveringsbilder:

Här jobbar min duktiga gubbe med taket.     Byggkaos i vardagsrummet.     
                                                 
                                      Jag målade också lite av taket.      
                                            
Såhär blev fondväggen vi tapetserade en natt när barnen sov, de andra väggarna har vi målat vita, likaså listerna. Nu väntar fönstren när det blir lite varmare så man kan vädra dag och natt. Den andra bilden är vårt tavelfynd på Gallerix.
                                        

Plankbygge:
Agnes hjälper moffa med att snickra planket till grillplatsen. Linken och svärfar skruvar.
Elsa tittar på. Planket är klart. Mormor sköter markservicen.

       
    

Några andra små roligheter:
Mor och dotter spelar wii medan pappa dricker lite "mjöd" (dryck på citron, vatten och farinsocker man dricker i Finland på sista april).

Sara ger järnet i Athletic Piggy Party
  

Mormor gjorde en insats för vår blomrabatt och planterade några fina penséer. Igår kom Agnes med en av penséblommorna som hon hade plockat, hon tyckte den var fin. Jag var inte så imponerad av att hon plockar blommor ur vår rabatt så jag  försökte få henne att förstå att man inte får plocka några blommor ur rabatter men efter en stund kom hon med händerna bakom ryggen och jag kunde skymta något blått och gult som hon gömde. Man såg på henne att hon skämdes och mycket riktigt så hade hon plockat alla penséerna på blommor. Naturligtvis kunde jag inte slänga dem så vi satte blommorna i en vas inne. Det är inte så lätt att förstå vilka blommor man får plocka.
 
De här blommorna på vår tomt får man däremot plocka.
 

Livet utan bil

2009-05-04 @ 01:27:30

Nu är bilen såld, vår gamla alltså och den lite nyare bilen som vi bestämt oss för har vi ännu inte fått så då lever vi livet utan bil just nu. Det ska nog gå bra men det är inte klokt vad man blir bortskämd av att ha bil. Hälsosammare är det ju att promenera lite också, så det får bli apostlahästarna den här veckan som kommer - utmärkt! Vi har allt vid behöver alldeles nära oss och vi har ju bara 2 km till stan så det är ingen match. 

I veckan och helgen som var har vi haft besök av mina föräldrar. Vi har hittat på mycket skoj, bl.a. har vi byggt ett plank ute vid vår grillplats. Vi hann också fira sista april med brasa och fyrverkerier samt gå på konsert, det var riktigt roligt. 

I lördags fick vi besök av vår kompis Sara. Sara bor numera i Norge och vi är jätteglada över att hon hinner med ett besök hos oss också då hon kommer hem. Vi spelade Wii, åt god potatissallad med grillat och pratade en hel massa strunt om tokiga norrmän. Kom snart och hälsa på oss igen och ni andra är också välkomna när ni vill!

Nu kommer gubben snart hem från sin innebandyträning och då är det dags att krypa till kojs. Må väl och ha en bra början på veckan!