Tallsåpa doftar underbart

2009-07-31 @ 21:33:22

Innan vi for iväg på vår semestertripp hann jag med hjälp av pappa tvätta mattorna hemma. Vi tog till högtryckstvätten och tallsåpan och det doftar underbart med tallsåpa och nytvättade mattor. Nu är mattorna torra och när små sandiga fötter senare tagit på sig strumporna i höst då åker mattorna in på golven igen.


Mattor på tork i carporten

Jordgubbar

2009-07-31 @ 21:14:24

Nu skördar vi jordgubbarna och oj va gott det är! Under veckorna som vi var borta på resa så hade det regna rätt mycket här hemma och det har gjort att jordgubbarna inte blivit färdiga så snabbt. Tyvärr har en del av skörden också fått mögel på sig men ändå så tycker jag att vi fått en rätt skaplig mängd jordgubbar i år. Ifjol planterade vi vårt lilla land så då blev det inte många gubbar men i år blev det desto fler. Nu har vi både njutit och frusit in jordgubbar - GOTT!

Semstertripp till Finland

2009-07-31 @ 00:56:37

Finland
Vasa
Jakobstad
Nykarleby
Munsala
Vexala
Bråthällon
familj
mormor och morfar
syster och svåger
släkt och vänner
gamla elever
en plats i mitt hjärta
släktträff
stora kalas
tjejträff med kompisar
besök
Jakobsdagar
shopping
sol
bad
god mat
många grisar med limonad
massor med fisk
fiska
båttur
klippa gräs
Aspegrens trädgård
djur
underhållning
barnvakt
löpartävling
vattenskidor
fotboll
volleyboll
Kloka ord om rötter och vingar

Det är mycket man hinner med under en semstertripp till Finland, orden ovan är bara en del av allt.

Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord så här kommer en liten plock bland våra semsterbilder.


Mormor och morfar med på resan hem till Finland. En vy från båten.

Besök hos Ulrika och Peder samt Aspegrens trädgård.

Elsa har lärt sig ställa sig upp och är överförtjust i det, hon vill hellre stå än sova. Agnes med moffa på jordgubbsplock samt gräsklippning.

Agnes på släktträff.

Bråthällon - platsen i mitt hjärta.

Agnes på sin första löpartävling någonsin - helstolt och lycklig.

Fisketur, dock lite dåligt med napp.

Fest på Bråthällon, god mat, härliga släktingar och vänner, god underhållning och roliga lekar, vattenskidor m.m. på stranden - en dag man minns.

Tillbaka till bloggen

2009-07-31 @ 00:09:16

Hej alla kära läsare! Efter en stunds bloggarpaus återupptar vi nu skrivandet. Jag ser på statistiken att jag haft en hel del trogna läsare som kikat in trots att jag inte skrivit något på ett tag, va snälla ni är som kikar in och kollar om det är något nytt! Vi har ju som de allra flesta av er vet varit på en semestertripp till Finland och jag är så oerhört glad över att jag fick träffa så många bekanta där och att vi hann med så mycket. Jag kommer att skriva lite om resan och sätta in lite bilder så får ni se lite av det vi hann med under nästan två veckor på andra sidan viken. Jag hoppas att ni alla har en skön sommar och att ni fortsatt får njuta av sommaren oberoende om det regnar eller är vackert väder.

Agnes och Elsa njuter av sommaren.

Nu rusar tiden iväg

2009-07-14 @ 01:59:01

Nu är det mycket på gång. Snart är det dags att dra till Finland så håll i hatten för nu kommer vi :)

Vi har har besök av Mikaelas föräldrar för tillfället och vi ska alla åka tillsammans till Finland sen. I Finland väntar bl.a. släktkalas och andra festligheter, Jakobsdagar, villaliv, kompisar och mycket, mycket mer - det ser vi fram emot. Agnes väntar på när hon ska få åka båt.

Här hemma har vi trots ett lite uselt väder hunnit med både den ena och det andra. Vi har bl.a. shoppat, hoppat i hoppborgar på Air World, varit på bröllop, tvättat mattor och terassen, pysslat i trädgården, varit på marknad, ätit gott, sett en luftballong dra förbi och mycket, mycket mer. Här kommer några bilder från vad vi pysslat den senaste helgen.


Agnes och jag på Air World, Agnes i sumodräkt - svettigt och svårt tyckte hon.

Jenny & Andreas ett vackert brudpar, vigseln hölls i en charmig logkyrka - en gammal ladugård.

Luftballonger hör inte till den vanliga utsikten från sovrumsfönstret.

sommargästerna

2009-07-09 @ 23:01:25

Nu har Mikaelas föräldrar anlänt och som tur var hann de ta båten över innan det riktiga ovädret kom. Vi har det väldigt regnigt just nu och så skall det enligt prognoserna också förbli även imorgon. På lördag hoppas vi på ett bättre väder när Linken och jag ska på bröllop. Regn är ju mysigt men det är svårt att måla något utomhus - vi får se vad vi hittar på istället. Sköt om er och må så gott. Over and out för denna gång! Kram

Pitepalt, Bo Kaspers Orkester och stans finaste gata

2009-07-07 @ 23:30:40

Nu har vi fått stans finaste gata iallafall. Idag lade man ny asfalt på gatan utanför där vi bor så nu är det förhoppningsvis slut med grävandet. Ifjol grävde man för fjärrvärme här utanför och i år har man grävt för nya vatten- och avloppsrör. Nu är det klart och man har i några veckor jobbat med att återställa det man grävt sönder. När vi som bor här på gatan undrade varför man måste gräva så djupt så fick vi till svar att de som jobbade med grävningen också undrade över samma sak - man gjorde ett djupare förarbete än på självaste E4:an men det var bestämmelser uppifrån och då fick de följa det. Det är bara att tacka och ta emot och så hoppas vi att gatan ska hålla bra. Det är ju en del tunga fordon som kommer att passera under det närmaste året för det byggs ett nytt bostadsområde lite längre upp på samma gata och husen har vi ännu inte sett till. Nåväl, vi är glada och nöjda över asfalteringen, så slipper vi vägdammet och det blir ytterligare en asfaltyta till hösten - jag får väl kalla det stans finaste gata, åtminstone för tillfället.

Skanska lägger asfalt utanför oss samt rykande färsk gata

I regnet begav vi oss också ut på konsert ikväll. En tidning som gratis kommer ut varje fredag här i stan kallas tidningen 7 och de ordnar varje år en gratiskonsert den 7/7 klockan 7. I stan har många restauranger samma dag ett erbjudande om att äta för 77 kronor, så det är mycket 7 just denna dag. Ifjol var det Uno Svenningsson och årets grupp var Bo Kaspers orkester som spelade. Det var många som kom för att se dem trots spöregn och tyärr var det lite svårt att se något när alla hade paraply men vi lyssnade på några låtar och sen åkte vi iväg för att handla lite mat. Ingen kamera ut i blötvädret så inga bilder Bo Kasper men en regnblöt altan hemma hos oss ser ut såhär:

En regnig dag som denna passade jag på att göra palt till mat. Pitepalt som det också kallas är en rätt speciell maträtt. Potatis- och mjölbollarna ser inte så speciellt goda ut men faktum är att det smakar gott. När jag åt det för första gången tänkte jag "aldrig mer", men jag har omvärderat mitt beslut och tycker idag att det är riktigt gott. Till palten äter man fläsk som helst ska vara innuti palten men vi brukar steka det på sidan om och vår favorit är istället bacon till palten. Ytterligare tillbehör är lingonsylt och smör. Välkommen till oss och pröva någon gång ni som är intresserade, speciellt alla finländare som kanske aldrig prövat på denna norrländska specialitet.

Receptet till palten är: 1 1/2 kg potatis (rå och riven eller mald), kornmjöl (ca 7dl) och sen lite vetemjöl (ca 2 dl) samt 2 tsk salt. Allt blandas och så gör man bollar av det som kokas i saltat vatten (1 msk vatten samt 3-4 l vatten) i ca 45 minuter.  Här är två bilder som jag hämtat från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Palt samt http://recept.nu/

Pitepalt 
Kokning av pitepalt är hämtad Wikipedia och Pitepalt serverad -bilden hämtad från: http://recept.nu/1.2778/anders_leven/huvudratter/gronsaker_potatis_andra_rotfrukter/pitepalt


Slutligen en bild som berättar om Agnes nya sovplats. Jag berättade ju i ett tidigare inlägg om att vi hittade henne sovandes i vaggan. Igår hade hon hittat ett nytt mysigt ställe, nämligen i "korgen/tuben" där alla gosedjur brukar ligga. Hon hade vält denna tygtub och sussade sött inne i den. Kanske dags att pröva på något så mysigt som att tälta med henne?! Elsa vaknade till och tittade förnöjt på sin busiga storasyster.

Projekt vardagsrumsfönster

2009-07-06 @ 02:44:51

Den senaste veckan har vi hållit på och målat om fönstrena i vardagsrummet och nu har de fått en ny fin look. Tidigare var de mörkbruna och numera är de vita. Fönstrena är den sista biten i vår renovering av vardagrummet. Såhär stökigt ser det ut hemma hos oss när vi pysslar och fixar.

"Svarta lådan"

2009-07-06 @ 02:41:55

Nu har vi fått vår svarta låda på huset. Ifjol drog vi in fjärrvärmen och kör nu med det för fösta året. I höstas sådde vi ny gräsmatta där de grävt och nu tar den sig rätt så bra och vi har fått vår svarta låda på huset som klär in fjärrvärmerören som går in till fjärrvärmeskåpet vi har i huset. Det är smidigt och bra med fjärrvärme och det sägs ju vara miljövänligt också.
 

Morgonmys

2009-07-06 @ 02:37:27

Idag blev jag väckt med frukost på säng av Agnes och Linken - det var mysigt och Elsa och jag hade tagit oss en rejäl sovmorgon, vilket var väldigt skönt. Agnes hade dock en lite orolig natt bakom sig när hon hade lite svårt att somna. När vi skulle gå och lägga oss hittade vi inte Agnes i hennes egen säng där vi lagt henne på kvällen utan istället hade hon somnat i vaggan där dockorna ligger i vanliga fall. Vi tyckte att det var så sött så vi tog en liten bild.

Lekstugan

2009-07-06 @ 02:31:38

Nu har Agnes börjat leka i lekstugan och hon gillar det mycket. I helgen passade jag på att sy gardinen till lekstugan och med några plastmuggar, tallrikar och en matta från Ikea så är det nu riktigt hemtrevligt där. Mest av allt gillar Agnes att leka med bondgården och alla djuren som hon har där samt att diska - hon gillar allt där man kan "klotta" med vatten.
 

Gardinen sydde jag av ett barntyg från Ikea, i fönstret ser man Agnes som pysslar inne i lektstugan.

Mattan och plastservicen kom med moster Ulrika från Ikea. Nu kan Agnes diska, hänga tvätt och stryka i sin lekstuga - hon kommer jämt  med diskborsten i högsta hugg och säger att plastmuggarna och tallrikarna måste diskas för de är jättesmutsiga. Blommorna utanför lekstugan blir ofta vattnade. Agnes gillar att vattna. Ibland vattnar hon så det är stora sjöar i trädgårdslandet - än så länge ingen överbevattning för det växer bra i landet och vi hoppas på många jordgubbar.

Födelsedagar

2009-07-06 @ 00:25:05

I helgen har vi varit på födelsedagskalas och det är fler som fyllt år...Grattis Henke, Fredrik och Caroline!


Innan vi åkte till födelsedagskalas passade vi på att äta på MAX, där träffade vi den här gulliga hunden som Agnes var lite rädd för :)

På kalaset träffade Agnes hunden Siktor och så blev det fotbollsmatch, i slutet av matchen när det stod 4-4 tröttnade några av spelarna vilket man ser på den tredje bilden :)


födelsedagsbarn